چرا از فرمت MLA و APA در نوشتههایمان استفاده کنیم؟
استفاده از فرمت و استایل نوشتاری خاص یکی از ضروریات برای دانشجویان است. این استانداردها صرفاً مربوط به استفاده از فونت یا تعیین تعداد صفحات مقاله نیستند. اگر از دستورالعمل خاصی پیروی میکنید، باید تا حدی دقیق باشید که بدانید که هر واژهای و هر علامت سجاوندیای باید در کجا قرار گیرد. در این مطلب که با عنوان چرا از فرمت MLA و APA در نوشتههایمان استفاده کنیم؟ قصد آن داریم تا به بررسی دلایل استفاده از این دو سبک رفرنسدهی بپردازیم. با سایت چاپ مقاله اوج دانش همراه باشید.
چرا از فرمت MLA و APA در نوشتههایمان استفاده کنیم؟
دو استاندارد رایج که از دانشجویان خواسته میشود رعایت کنند عبارتند از شیوهنامهٔ امالاِی (Modern Language Association) و شیوهنامۀ ایپیآی (American Psychological Association). در ادامه به اهمیت آنها و تغییراتی که این فرمتها در نگارش آکادمیک شما ایجاد میکنند میپردازیم.
+ بیشتر بخوانید: قواعد کلی مقاله نویسی به سبک APA
نکته: سایر فرمتها نیز اغلب استفاده میشوند، مانند شیکاگو (Chicago) و ترابیان (Turabian). با این حال، در بیشتر موارد، درخواست میشود از فرمت ام ال آی یا ای پی آی استفاده کنید.
تاریخچۀ ایپیآی به اواسط دهۀ ۲۰ قرن بیستم برمیگردد. این شیوهنامه عمدتاً در رشتههایی مانند علوم اجتماعی، جامعهشناسی، روانشناسی، حقوق، و آموزش به کار میرود. امالاِی قدمتی پنجاهساله دارد. این شیوهنامه نیز در موسسات آموزشیای رایج است که اعضای آن با علوم انسانی سر و کار دارند.
فرمتها ساختاری دقیق برای محتوای نوشتاری فراهم میکنند که هم برای خوانندها و هم برای نویسندهها سادهاند. برخی عناصر نوشتاری که با توجه به فرمت تغییر میکنند عبارتند از:
- عنوان مقاله
- سرآیند صفحه
- بخش رفرنس
- نقلقول مستقیم و ارجاعات درونمتنی
- صفحۀ نهایی و پیوستها
مزایایی شیوههای فرمتبندی
دو نکتۀ اصلیِ شیوهنامهها که باید روی آنها تاکید کنیم عبارتند از:
- خواندن و درک مطلب را برای مخاطبتان ساده میکند.
- کاربرد مجموعهای از ساختارها را برای فرمتبندی و سازماندهی متن الزامی میکند.
اینها ویژگیهای مهمی هستند که نباید دست کم گرفتشان! بسیاری از اوقات استادان دانشگاه الزامات خاصی را به شما گوشزد نمیکنند. با این حال، اگر روی تکالیف آکادمیکتان کار میکنید، باید به فرمت مقاله یا پژوهش توجه بیشتری کنید.
ساختارمندبودن عنوان اصلی و بدنۀ پروژه و نبود اشتباه در فهرست کتابشناسی نشان میدهد به راهبردهای مطالعه علاقهمندید و دانشجویی متعهد و دقیق هستید که اهمیت یک مقالۀ آکادمیکِ خوشخوان را درک میکند.
+ بیشتر بخوانید: در یک مقاله چه تعداد رفرنس باید ذکر شود؟
مزیت دیگری که نگارش آکادمیک از آن بهره میبرد خواندن سادۀ متن توسط مخاطب و دسترسی بهتر به ساختار و سازماندهی مقاله است. با فرمت استانداردشدۀ رفرنسها، خوانندهها بهراحتی ارجاعاتی را که برای هر منبع دادهاید از طریق ارجاعات درونمتنی، پانویسها و زیرنویسها دنبال میکند. لازم نیست بپرسند یا حدس بزنند یک نقلقول خاص یا ایده از کدام منبع آمده است. پیروی از این شیوهنامهها، کار دانشجویان را از لحاظ فرمتبندی یکدست میکند. صرفنظر از اینکه دانشجوی کدام دانشگاهید، صحت سبکبندی ایپیآی یا امالای باید بهخوبی و بهطور یکسان حفظ شود.
شیوهنامهها چه بهرهای به نویسنده میرسانند
اگر قواعدی باشد که جزئیات تمام فرمتبندیها را شامل شود، تنها چیزی که نیاز دارید اعمال کردن آنها در مقاله است. اگر شیوهنامۀ ایپیآی یا امالای نبود، هر استاد دانشگاهی دستورالعمل مخصوص به خودش را طلب میکرد و فرآیند کلی نگارش بیدروپیکر میشد.
ارجاعدهی و فرمتی که استفاده میکنید براساس تمرکز آکادمیک و تخصصتان متفاوت است. برای مثال، دستنامۀ امالای در رشتههایی مانند زبان، ادبیات و فرهنگ و هنر به کار میآید. از سوی دیگر، ایپیای در مطالعات اجتماعی کاربرد داشته و بیشتر در روانشناسی، جرمشناسی، تجارت، اقتصاد و غیره کاربرد دارد. بنابراین، هنگامی که دربارۀ علوم طبیعی یا اجتماعی مینویسید، انتخاب فرمت روشن است.
ارائه و سازماندهی نیز مهماند زیرا حیاتیترین مولفههای ساختاردهی و انتشار یک مقالۀ خوشطرح هستند. راهنمای سبکبندی کمک میکند تا بدنۀ مقاله و سایر اطلاعات به شیوهای ارائهپذیر سازماندهی شود. میدانید که نمودارها، چارتها و تصاویر را با چه فرمتی در مقاله قرار دهید تا مخاطب اصل موضوع را بهخوبی درک کند. سبکبندی یکی از مولفههای فرمتدهی حرفهای است که ناشران و استادان دانشگاه به دنبالش هستند.
سرقت علمی و نگرانیهای اخلاقی
بهدلیل فرمتبندی دقیق ارجاعات و منابع در رساله، پژوهش یا مقاله، مسئلۀ سرقت ادبی تقریبا همیشه مرتفع میشود. ایپیای و امالای تاکید زیادی روی فرمتینگ صحیح نقلقولها و رفرنسها دارند. برخی از استادان صرفاً بههمین خاطر استفاده از شیوۀ نگارشی آنها را الزامی کردهاند تا با روشی جامع و واضح بتوانند رفرنسها و منابع را کنترل کنند.
سرقت علمی (plagiarism) در بیشتر محافل آکادمیک جرم محسوب میشود. استادان و سرپرستهای دانشکدهها مسئولند تا مصادیق آن را کنترل کنند. یکی از اهداف شیوهنامهها پیشگیری از سرقت علمی و کمک به ناشران در کنترل منابع استفادهشده است.
دستورالعملهای ایپیای و امالای گستردهاند و بسیاری از موضوعات را پوشش میدهند. با دانستن قواعد، هیچ دانشجوی آگاهی مرتکب سرقت علمی نمیشود.
استفادۀ صحیح از ایپیای و امالای نشان میدهد که پروژه بر مبنای آثار، مطالعات، و نظریات موجود اجرا شده است. با این کار هم قابلیت اعتماد پژوهش را نشان میدهید و هم زمینه را برای پژوهشهای بیشتر گسترش میدهید.
یادداشت نهایی
استفاده از دستورالعملها سخت به نظر میرسد، اما مزیت آنها به تمام محدودیتها و معایب برتری دارد و فرآیند آمادهسازی مقاله را آسان میکند.
دیدگاه خود را ثبت کنید