نحوه انتخاب موضوع پژوهش و شش نکته اساسی آن

نحوه انتخاب موضوع پژوهش و شش نکته اساسی آن

بسیاری از محققان برای انتخاب عنوان مقاله وسواس زیادی به خرج نمی‌دهند. گویی آنها از ارزش و اهمیت نام محصول خود اطلاع ندارند و درواقع دقیقاً مقاله مانند یک محصولی است که برای جلب توجه نیازمند داشتن یک عنوان مناسب است. عنوان جذاب علاوه بر تحت تاثیر گذاشتن خوانندگان حتی نظر داوران مجله برای انتشار آن را نیز جلب می‌کند. اما واقعاً برای انتخاب عنوان چه باید کرد؟ در زیر به نحوه انتخاب موضوع پژوهش و شش نکته اساسی آن پرداخته می‌شود. با وب سایت چاپ مقاله اوج دانش همراه باشید.

۱- عنوان مقاله نباید طولانی باشد.

بسیاری از خوانندگان مقاله مخصوصاً خوانندگان بی حوصله با دیدن یک عنوان طولانی و پیچیده از خیز خواندن و حتی بازکردن آن می‌گذرند. پاویا و همکارانشان در تحقیقی نشان دادند که مقالاتی که عناوین کوتاهی دارند بیشتر مورد استناد در مقالات مختلف قرار گرفته‌اند. این نتیجه نشان می‌دهد بسیاری از محققین نیز تاحدودی بی حوصله هم هستند! عنوان خوب حدود ۱۶ کلمه را در برمی‌گیرد و سعی کنید از استفاده از کلماتی مانند “اثربخشی”، “مقایسه”، و “مطالعه موردی …” استفاده نکنید. برای مثال موضوع “بررسی و تعیین اثربشخی درمان روانپویشی کوتاه مدت جهت کاهش اختلافات و تعارضات  زناشویی کارکنان شرکت نفت شهرستان ….” می‌توانید از عنوان “کاربرد درمان روانپویشی برای کاهش اختلافات زناشویی کارمندان شرکت نفت” استفاده نمایید.

۲- در کوتاه بودن عنوان مقاله افراط نکنید.

اگر در عنوان مقاله اطلاعات بسیار کمی وارد کنید احتمال دارد بسیاری از خوانندگان خود را از دست بدهید. برای مثال مقاله‌ای با عنوان “نشانگرهای زیستی جدید سرطان” برای یک مقاله بسیار محدود است. سعی کنید اطلاعات بیشتری از کار خود ارایه نمایید تا آن را در مقایسه با پژوهش‌های دیگر خاصتر نمایید.

نحوه انتخاب موضوع پژوهش و شش نکته اساسی آن

۳- از سوال و یک جمله کامل برای عنوان مقاله استفاده نکنید.

یک عبارت توصیفی برای عنوان پژوهش استفاده کنید نه یک جمله.  همچنین از سوال نباید به عنوان موضوع پژوهش استفاده شود.

۴- عنوان خود را بازاری انتخاب نکنید.

بسیاری از مولفین در عنوان پژوهش خود از کلمات و اصطلاحاتی مانند “برای اولین بار”، “کشف”، “معرفی” استفاده می‌کنند که به نظرشان مقاله آنها را جذاب تر می‌کند و آن را در سرلیست مقالات محققان برای خواندن قرار می‌دهد. مثلاً محققی که از کشف شگفت انگیز یک رابطه جدید بین دو متغیر در عنوان مقاله خود استفاده می‌کند شاید این ارتباط برای وی تاکنون ناشناخته باشد و محققانی وجود دارند که ۵ یا ۶ سال پیش در پژوهش‌های خود یا پژوهش‌های دیگران وجود ارتباط فوق را مطالعه نموده بودند. چنین مساله‌ای به یک بی‌اعتمادی نسبت به کلیت مقاله ختم می‌شود که ممکن است مقاله خوانندگان خود را از دست بدهد و یا در مرحله اول از مانع داوران مجله جان سالم به در نبرد. توجه کنید که در عنوان مقاله هر ادعایی که داشته باشید می‌بایست در درون مقاله و نتایج آن به آن ادعا جامه عمل بپوشانید.

۵- آوردن نام یک گونه و یا نژاد خاص

در برخی از پژوهش‌ها ذکر نام دقیق یک گونه و یا نژاد باعث می‌شود توجه و نظر خوانندگان به ان مقاله جلب شود.

۶- کلید واژگانی را بیشتر به کار ببرید که مورد توجه خوانندگان است.

نام بردن از روش پژوهش برای مثال “گروه درمانی” یا متد انجام پژوهش مانند “مطالعه موردی” در عنوان مقاله آن را از دید خوانندگان می‌اندازد. بیشتر سعی کنید که با استفاده از کلید واژه‌های رایجتر عنوان خاص خود را انتخاب کنید.

لینک های مرتبط دیگر را مطالعه کنید:

چاپ و پذیرش مقاله در مجلات علمی

پذیرش و چاپ مقاله isi تضمینی

پذیرش مقاله ISI و ISC فوری

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>